Cara Open Port Windows Dengan Senang dan Mudah

Cara port pada sistem pengendalian Windows selalunya melibatkan interaksi dengan dua komponen penting iaitu Windows Firewall dan kadangkala melibatkan antivirus yang dipasang pada komputer anda. Melalui tetapan ini, pengguna boleh membenarkan trafik rangkaian tertentu untuk berkomunikasi dengan aplikasi atau perkhidmatan yang berjalan pada peranti mereka.

Saya sering menghadapi masalah apabila saya cuba open port pada komputer saya kerana saya sering terlupa atau terlepas pandang pada langkah penting. Sebab itulah saya menulis artikel ini sebagai panduan dan rujukan peribadi pada masa hadapan dan secara tidak langsung berkongsi kaedah yang saya gunakan untuk cara open port. Jadi adakah anda bersedia? Teruskan membaca!

Memahami Kepentingan Open Port dalam Windows

Windows ialah sistem pengendalian yang popular digunakan di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, kadangkala pengguna menghadapi cabaran apabila cuba mengakses aplikasi atau perkhidmatan tertentu daripada rangkaian luaran. Inilah tujuan open port dibuat supaya rangkaian dari luar dapat masuk serta akses ke rangkaian kita untuk menggunakan perkhidmatan tertentu.

Saya pasti ramai orang untuk menggunakan open port untuk menyediakan layanan server yang dihostkan di rumah. Penggunaan open port ini meliputi akses ke permainan (game), web hosting dengan Apache, FTP (File Transfer Protocol), cloud pribadi di rumah, dan banyak lagi servis lain yang boleh dibuat.

Dengan cara open port tertentu, pengguna boleh menjalankan pelbagai aplikasi dan perkhidmatan secara bebas, membolehkan interaksi dengan dunia luar melalui rangkaian internet. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa langkah ini juga memerlukan berhati-hati untuk mengekalkan keselamatan dan meminimumkan risiko daripada ancaman di alam siber.

Masalah ini sering biasanya berlaku kerana port yang diperlukan untuk aplikasi disekat oleh sebab-sebab tertentu. Oleh itu, adalah penting untuk pengguna Windows mempelajari cara open port dengan mudah dan selamat bagi mengatasi masalah ketersambungan ini.

Kenalpasti Port yang Perlu Dibuka

Sebelum memulakan proses cara open port, perkara utama yang perlu dilakukan adalah dengan mengenal pasti dahulu nombor port yang diperlukan oleh aplikasi atau perkhidmatan yang ingin anda akses.

Setiap aplikasi atau perkhidmatan menggunakan port tertentu untuk berkomunikasi dengan rangkaian, seperti HTTP menggunakan port 80 dan HTTPS menggunakan port 443. Jika anda tidak pasti, semak dokumentasi aplikasi atau hubungi pembekal perkhidmatan anda untuk mendapatkan maklumat yang tepat.

Cara Open Port melalui Windows Firewall

Langkah seterusnya ialah open port melalui Windows Firewall, yang bertindak sebagai pengawal keselamatan sistem anda. Berikut ialah panduan langkah demi langkah untuk cara open port menggunakan Windows Firewall:

 1. Buka “Control Panel” pada komputer anda.
 2. Pilih “System and Security” dan kemudian klik “Windows Defender Firewall“.
 3. Di sebelah kiri tetingkap, klik “Advance settings”.
 4. Dalam tetingkap baharu, pilih “Inbound Rules” di sebelah kiri dan kemudian klik “New Rule…” di sebelah kanan.
 5. Pilih “Port” sebagai jenis peraturan untuk dibuat dan klik “Next“.
 6. Pilih “TCP” atau “UDP” bergantung pada jenis port yang anda ingin buka dan klik “Next“.
 7. Taipkan nombor port yang diperlukan dan klik “Next“.
 8. Pilih “Allow the connection” dan klik “Next“.
 9. Pilih profil rangkaian yang sesuai (pilih “Domain” jika anda tidak pasti) dan klik “Next“.
 10. Namakan peraturan dan berikan penerangan yang sesuai untuk mengingati tujuan peraturan ini. Selepas itu, klik “Finish“.

Cara Open Port melalui Command Prompt

Anda tidak perlu risau jika anda menghadapi kesukaran dengan langkah diatas. Terdapat satu lagi cara yang lebih mudah dan berkesan untuk membuka port melalui Command Promp. Untuk cara open port melalui Command Prompt pada Windows, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

Buka Command Prompt: Tekan “Windows + R” pada papan kekunci anda untuk membuka “Run“, kemudian taip “cmd” dan tekan Enter. Prompt Perintah akan dibuka.

Buka Command Prompt: Tekan tombol “Windows + R” pada papan kekunci untuk membuka “Run”, kemudian taip “cmd” dan tekan Enter. Command Prompt akan terbuka.

Semak senarai Port yang telah dibuka: Sebelum membuka port baru, disyorkan untuk memeriksa senarai port yang telah dibuka. Taipkan perintah berikut dan tekan Enter pada command prompt:

netsh advfirewall firewall show rule name=all

Cara open port baru: Untuk membuka port baru, gunakan perintah berikut:

netsh advfirewall firewall add rule name="Nama Port Anda" dir=in action=allow protocol=TCP localport=NOMBOR_PORT

Gantikan “Nama Port Anda” dengan nama yang sesuai untuk port yang ingin anda buka, dan “NOMBOR_PORT” dengan nombor port yang ingin anda gunakan. Jika anda ingin membuka port UDP, gantikan “protocol=TCP” dengan “protocol=UDP“.

Sahkan Open Port: Selepas menjalankan perintah di atas, anda akan melihat maklum balas “Ok“. Jika berjaya, port tersebut telah dibuka.

Semak Semula Senarai Port: Semak semula senarai port yang telah dibuka untuk memastikan port yang baru anda buka telah ditambahkan dengan benar.

Jika anda masih menghadapi kesulitan, saya telah menyediakan fail BAT automatik untuk memudahkan proses cara open port. Anda hanya perlu muat turun fail yang disediakan dan bukanya sebagai pentadbir (run as admin). Setelah itu, anda hanya perlu mengikuti arahan yang akan dipaparkan sehingga proses cara open port selesai.

Penting: Jika anda menerima amaran virus, sila abaikan dan teruskan untuk menjalankan fail tersebut. Anda boleh melihatnya sebagai teks untuk memeriksa langkah-langkah yang akan dilakukan. Tiada yang berbahaya dalam fail tersebut, ianya hanya digunakan untuk membenarkan pengaturan membuka port sahaja.

Cara Open Port Windows Dengan Sedang dan Mudah

Itulah langkah-langkah untuk membuka port melalui Command Prompt pada Windows. Pastikan anda berhati-hati dan memahami risiko membuka port, dan hanya membuka port yang diperlukan untuk keperluan tertentu sahaja. Jika tidak digunakan, lebih baik untuk menutup port tersebut untuk menjaga keselamatan peranti dan rangkaian anda.

Sahkan dan Uji Sambungan

Setelah anda membuat peraturan baharu untuk open port tersebut, tiba masanya untuk mengesahkan sama ada port telah berjaya dibuka. Pastikan anda menyimpan peraturan dengan betul. Cuba akses aplikasi atau perkhidmatan yang memerlukan port daripada rangkaian luaran dan pastikan semuanya berfungsi dengan betul.

Namun harus diingat bahawa kebanyakan perisian yang menggunakan open port ini memerlukan “port forwarding” supaya permintaan dari luar rangkaian boleh diarahkan ke komputer yang betul. Anda boleh sambung ikuti dan baca artikel tutorial saya tentang Cara Port Forward Router Dengan Senang dan Mudah untuk lengkapkan proses cara open port dalam Windows.

Petua Tambahan

 • Sentiasa pastikan untuk open port yang betul, dan elakkan open port yang tidak diperlukan untuk mengurangkan risiko keselamatan.
 • Semak peraturan Windows Firewall anda secara berkala dan pastikan tiada peraturan yang tidak sah atau tidak digunakan.
 • Jika anda perlukan IP awam anda, semak di sini untuk akses terus.

Melalui langkah mudah di atas, anda boleh open port pada Windows dengan mudah dan memastikan sambungan lancar untuk aplikasi atau perkhidmatan yang anda perlukan. Semoga berjaya!

Leave a Comment